top of page
  • Foto van schrijverMarjan Bruning

Zeg Nee tegen Ja.Zeg jij ook te vaak JA?


Herken je iets in het onderstaande fragment?Een collega vraagt je om een klus over te nemen, ze heeft zelf geen tijd en het moet vandaag af. Je krijgt ook nog een compliment dat je er ontzettend goed in bent. Ego strelend! Voor je er erg in hebt, heb je JA gezegd. Natuurlijk doe je dit voor jouw collega. Na een paar seconden heb je pas door wat er van je wordt gevraagd. Je staat er niet achter, maar je hebt al toegezegd om de klus te klaren. Bovenop het vele werk wat je al hebt, mag je dit ook nog fixen. Bah, dit is de zoveelste keer dat me dit overkomt.

Je raakt gestrest en gefrustreerd, want dit betekent dat je later naar huis gaat en moet jagen om ook daar je geplande afspraken na te komen. Weer dat opgejaagde gevoel. Je verwijt je collega dat ze bij jou aanklopte. Zij weet toch dat je geen NEE durft te zeggen!

Vaak zeg je al JA zonder dat je er erg in hebt. Dat gebeurt onbewust. Hier ligt meestal een andere intentie onder.

Denk bijvoorbeeld aan:

Angst voor afwijzing, angst voor baanverlies, je wilt aardig gevonden worden, je wilt gezien worden, je bent bang voor conflicten, je bent verbaal niet opgewassen tegen dominante mensen, enz.


Je voelt dat dit jou mentaal en fysiek leeg trekt. Je ploft ’s avonds op de bank, bent geïrriteerd, gespannen, afspraak met een smoes afgezegd, je slaap slecht en begint te piekeren.

Je probeert jezelf te overtuigen dat het niet zo erg is, maar ondertussen blijf je dat akelige gevoel houden en vraag je jezelf af waarom je doet wat je doet. De volgende dag start je met minder energie en bent al prikkelbaar nog voor je de deur uitgaat. Je gooit de deur achter je dicht en zegt: “Vandaag overkomt me dit niet weer, ze doet het zelf maar.”


Is dit herkenbaar voor je en heb jij last van de onbewuste JA? Dan wordt het tijd om wat vaker NEE te zeggen!


Wat levert NEE zeggen op?


*Als je vol overtuiging NEE zegt, dan ben je veel meer echt in wat je doet en wie je bent.

*Je bent eerlijk en duidelijk naar jezelf en anderen.

*Je hebt geen verborgen agenda.

*Je maakt bewuste keuzes wat een goed gevoel geeft.

*Je bent energieker en productiever.


Het heeft even geduurd, maar ik zeg NEE tegen mijn onbewuste JA. Wat een ontdekking, de kracht van NEE! Een bijzondere ervaring. Als coach gun ik het jou om ook de kracht van Nee te ervaren.

Wil jij inzicht krijgen in hoe je bepaalde patronen kunt doorbreken en wat dit jou persoonlijk oplevert? Neem dan contact met me op.
51 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page