top of page
  • Foto van schrijverMarjan Bruning

Puzzelen

We zitten volop in de herfst- en winterperiode. De donkere dagen breken aan. Weer of geen weer, ik probeer elke dag minimaal een uur te wandelen. De avonden zijn ‘langer’ en zo voelt het ook. In deze periode start ik altijd met het maken van legpuzzels. Heerlijk urenlang achter elkaar puzzelen. Een beetje gedachteloos met mijn handen door een bak met puzzelstukjes gaan op zoek naar passende stukjes. Het is voor mij een vorm waarmee ik gedachten of dingen die er spelen even kan parkeren. Voor één moment even alles vergeten en creëer zo een moment van rust in mijn hoofd en lijf.

Om te ordenen zoek ik eerst de kleuren bij elkaar en start met het kader. Dit geeft mij houvast voor het maken van de rest van de puzzel. Soms heb ik een onderdeel van een puzzel zo maar af en met een ander deel kan ik dagen bezig zijn.


Zo werkt het ook met coachen. Als ik een vraag krijg, dan kan het zijn dat er veel vragen in deze vraag verpakt zitten. Door tijd te nemen voor het verhaal kan ik samen met jou de kaders aanbrengen die nodig zijn om jouw vraag helder te krijgen om het coachtraject te kunnen starten. Het doel is om het plaatje compleet te krijgen. Soms ben je op zoek naar dat ene ontbrekende stukje, juist dat stuk wat maakt dat het leven incompleet voelt. Van overzicht werken we naar inzicht. Wat wil je leren, waar wil je inzicht in krijgen, waar werk je naar toe en met welk doel? Welke stappen zet je of wil je zetten?


Na een paar sessies zie je dat de stukjes op zijn plek gaan vallen, langzaam werk je naar het beeld of het plaatje wat je voor ogen hebt. Als coach begeleid ik het proces door gebruik te maken van verschillende werkvormen. Jij bepaalt welke vorm het best passend is. Het kan best zijn dat je, net als met het maken van legpuzzels, kiest voor verschillende werkvormen om tot het eindresultaat te komen. Samen maken we de puzzel compleet.

En ja, het leven is soms een aaneenschakeling van ‘puzzelen’. Soms merk je dat de volgende puzzel alweer op je ligt te wachten. Hoe mooi is het om je te blijven ontwikkelen en te blijven groeien. Dit maakt het leven rijk en kom je steeds dichterbij de kern waar het voor jou om gaat in het leven.


Loop jij rond met vraagstukken die je niet kunt plaatsen of ben je op zoek naar stukjes die ontbreken? Als coach begeleid ik jou graag om de puzzel compleet te maken.20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page