top of page
  • Foto van schrijverMarjan Bruning

"Wijsheid"

De weg van wijsheid.

“De weg omhoog, is de weg naar beneden”


Ik sta aan de voet van een berg en kijk omhoog.

Daar wil ik zijn, daar… bovenop de top. Ik verlang naar die plek, naar dat uitzicht.

Daar waar geen obstakels zijn en niets mij belemmert. Vrijheid!


Ik begin mijn tocht omhoog. Stap voor stap, mijn hoofd er goed bijhoudend in dit ruige landschap.

Elke stap die ik zet ervaar ik als een stap dichter bij mijn doel.


Na anderhalf uur wandelen besluit ik een rustpauze in te lassen. Doe mijn rugtas af, ga zitten en kijk achterom. Ben verbaasd over het kleine stukje weg dat ik heb afgelegd. Na een korte pauze besluit ik mijn weg te vervolgen. De vermoeidheid slaat toe, maar daar wil ik vooralsnog niet aan toegeven. Waarom zou ik luisteren naar mijn lijf? Kom op, doorgaan, op naar je doel. Schouders eronder en door! De top lijkt na uren wandelen nog eindeloos ver en ik besluit om de rest van de dag rust te nemen.


’s Avonds realiseer ik me dat ik de hele dag bezig ben geweest met de uitdaging om de top te bereiken, maar daarmee de schoonheid van de dag heb gemist.

Ik ben me ervan bewust dat ik heb gewandeld met ‘mijn hoofd’ en ben daarmee vergeten mijn hart te laten spreken. Ik realiseer me dat de weg omhoog, begint met afdalen in mezelf.


Vroeg of laat krijgen we te maken met uitdagingen in het leven. Ook ik sta voor uitdagingen en handel in deze vaak met mijn hoofd. Allerlei duiveltjes op mijn schouder die maar niet van wijken weten! Uitdagingen ontstaan door omstandigheden waar we mee moeten dealen en die om handelen vragen.

We hebben invloed op de wijze waarop we met deze uitdagingen omgaan. Keuzes maken, overtuigingen en beperkingen die in de weg staan los durven laten en herzien. Belangrijke vraag daarbij is: “Wat heb IK nodig?” Je hoeft niet los te laten, maar op een andere manier durven vasthouden. Soms moet je zaken achter je laten en veranderen om zo heel dicht bij jezelf te blijven. Verlang niet naar de top, maar naar het hoogst haalbare. Dit is de weg van wijsheid.


Voor welke uitdaging sta jij en welke weg kies jij?57 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page