Stenen
- Marjan Bruning
- 28 sep 2023
- 2 minuten om te lezen
Ze zijn er in alle soorten en maten. Je vindt ze overal en worden voor diverse doeleinden gebruikt. We bouwen huizen, kantoren, gebruiken ze voor wegen en paden, enz. Je vindt ze op het strand, in de rivierbedding, we maken er mooie rotstuintjes van en verzamelen stenen. Ook zijn er edelstenen. Mooie gepolijste stenen of ruw en puur. We dragen ze bij ons of zetten ze op een speciaal plekje in huis.
Stenen kunnen in de weg liggen en een behoorlijk obstakel vormen. Denk maar eens aan een pad in de bergen. Je moet goed schoeisel dragen en uitkijken waar je loopt. Die ene stoeptegel... Of dat irritante kleine steentje dat tijdens het lopen in je schoen terecht komt. Bijna onzichtbaar, maar je kunt het niet negeren. Het steentje moet eruit voor je verder kunt wandelen.
Er zijn nogal wat spreekwoorden over stenen die een obstakel vormen. Denk maar eens aan: ‘steen en been klagen’, ‘het ligt als een steen op mijn maag’, iets aan de straatstenen niet kwijtraken’, ‘het regent bakstenen’ en ‘een ezel stoot zich in het algemeen geen tweemaal aan dezelfde steen’.
Een Surinaams gezegde luidt: “Als je de stenen op je weg laat liggen en niet opruimt, dan struikelen je kinderen erover”
Een prachtige metafoor voor blokkades, patronen, en overtuigingen die jou misschien in de weg zitten. Blokkades uit je gezin van herkomst of uit je familiesysteem. Je hebt misschien al heel vroeg in je leven geleerd om ze te ontwijken, te negeren of je vaak gestoten, maar uit bescherming het stil gehouden. Als kind de problemen van je ouders geprobeerd op te lossen, dingen voor je ouders gedaan die jij als kind eigenlijk niet kon dragen. De stenen waren te zwaar. Daarmee ben je misschien een kei geworden in het aanpassen aan vervelende situaties of omstandigheden. Iets wat je (onbewust) misschien nu nog doet.
Niemand loop over een geplaveid pad, dit is een illusie. Het is aan jou om te voelen hoe het zou zijn om de stenen op te ruimen. Als je dit doet kom je dichterbij jezelf. Je kunt ze laten liggen, blijven struikelen en steeds weer de pijn ervaren.
Je mag er iets mee doen. Hulp vragen is geen teken van zwakte, maar getuigt van kracht! Je neemt jezelf namelijk serieus en maakt de weg vrij voor het leven wat nog komt.
En dat is: KEI/ STEEN goed.
Wat kan ik als coach voor jou betekenen? Zullen we samen kijken naar de ‘stenen’ op je pad en hoe je in jouw tempo de weg vrij kunt maken voor een gelukkiger en vrijer leven?

Comentarios