top of page
  • Foto van schrijverMarjan Bruning

Overbelast


Ondanks dat ik overbelast ben en elke dag stress ervaar, moet ik wel door. Ik wil wel anders, maar het lukt me toch niet meer…Ik zit al te lang in hetzelfde patroon en daar stap ik maar zo niet uit!

Ah, daar is de eerste (hardnekkige) overtuiging.

En het klopt ook dat het niet lukt. Althans niet, als je hardnekkig in deze mindset blijft en niet een eerste stap naar verandering zet. Die stap moet je durven, kunnen en willen zetten. Een stap waar je niets mee verliest. Je kunt verschillende redenen hebben om 'nee' te zeggen tegen veranderen. Dit betekent echter wel dat je de ballast met je mee blijft dragen en dit steeds meer zijn tol eist.


Bij fysieke overbelasting door zware arbeid of te intensief sporten, trappen we vaak op tijd op de rem. Gaan naar een fysiotherapeut en doen een stapje terug in intensiteit. Bij mentale overbelasting ligt dit anders. We gaan door, negeren signalen en luisteren vooral naar wat er van buitenaf van ons wordt verlangd. Mentale overbelasting is niet zichtbaar waardoor er vaak een taboe op rust. Het maakt onzeker en we praten er liever niet over, laat staan dat we hulp inschakelen. Dit met alle gevolgen van dien.


Hoe blijf je mentaal gezond en wat kun je doen om overbelasting te voorkomen?

Luisteren naar de signalen. Vaak begint het met slapeloosheid, concentratieproblemen, prikkelbaar en piekeren. Bij te weinig slaap lever je steeds meer in en ontstaan er ook fysieke klachten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: hoofdpijn, nekpijn, rugklachten en hartkloppingen.

Herken je dit? Dan is het best mogelijk dat je overbelast bent en het tijd is om hulp in te schakelen.

Coaching is geen (zware) therapie. Tijdens de coaching neem ik je mee terug naar de basis. Coaching geeft vooral inzicht in het ontstaan van de klachten en je krijgt handvatten hoe je meer evenwicht in je leven krijgt. Wat je nodig hebt is het voelen van de prioriteit dat je jezelf belangrijk genoeg vindt om in jezelf te investeren. Ik maak vaak mee dat mensen na een traject zeggen: ‘Jeetje, was ik maar eerder gekomen!’ Raar hé, want we gaan wel op tijd naar de tandarts, de dokter, de kapper, enz.


Zeg jij: “Ik ben er klaar voor!” Als dat zo is, nodig ik je uit voor een gratis kennismakingsgesprek. Bel of mail me gerust voor het maken van een afspraak.


Mijn motto is: ‘Elke verandering begint met een eerste stap’.
21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page