top of page
  • Foto van schrijverMarjan Bruning

Klaar met Piekeren?

Waar komt het woord piekeren vandaan?

Piekeren komt oorspronkelijk van het Maleis/Indonesische pikir/fikir (dat weer afkomstig is van het Arabisch) waar het denken/nadenken betekent.


(bron: Wikipedia)


Wat is piekeren?

Als we kijken naar de oorspronkelijke betekenis, dan is het een minder beladen woord. Het is zelfs gunstig dat je af en toe wat piekert/denkt/ nadenkt. Dit zorgt ervoor dat je in een aantal situaties goed nadenkt voor je (belangrijke) beslissingen neemt.

We spreken van een ongunstige vorm van denken als het ons vastzet in een langdurig negatief denkpatroon. Aan deze negatieve gedachten kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen. Zo kunnen er vervelende situaties uit het verleden zijn die onvoldoende verwerkt zijn en steeds weer de kop op steken. Ook kunnen persoonlijke zorgen rondom gezondheid, financiën, werk of andere thema’s ervoor zorgen dat je vastzit in je gedachtestroom. Piekeren houdt negatieve gedachten in stand en er lijkt geen weg te zijn naar een oplossing. Piekeren neemt vooral toe wanneer we in de rust gaan, omdat dan de afleiding ontbreekt.Wat doet piekeren en waarom piekeren we?

Piekeren kan ons behoorlijk belemmeren in ons dagelijks functioneren. We piekeren vaak over waarin we tekort schieten of over hetgeen we tekort komen. Eenmaal ‘in’ deze gedachten, gaan we er in geloven en er naar handelen. Het hoofd zit vol met van alles waar we niet aan kunnen voldoen of waar geen oplossing voor lijkt te zijn. Piekeraars willen van alles, maar merken dat ze dit niet waar kunnen maken. Waarom blijven ze dat dan doen? Enkele voorbeelden:

Het niet tekort willen schieten, aan verwachtingen van anderen willen voldoen, angst voor afwijzing, angst om niet goed genoeg te zijn, angst om anders te zijn en daarmee niet geaccepteerd worden, enz. Het onbereikbare graag bereikbaar zien.


Het is bekend dat piekeraars overuren draaien om te kunnen voldoen aan de maatschappelijke verwachtingen. Ze leggen de lat enorm hoog en perfectionisme ligt op de loer.

Waar angst voor het onbekende of schaamte een rol speelt trekken ze zich vaak terug, ontwijken plaatsen, personen en situaties. Gevaar voor eenzaamheid ligt op de loer.


Minder piekeren het kan!

Het begint bij zelfacceptatie.

Houd voor een periode een dagboekje bij waarin je jouw ‘piekergedachten’ en piekermomenten bijhoudt. Schrijf op wat je denkt en voelt. Ga na of je gedachten en gevoelens reëel of irreëel zijn.

Bedenk voor jezelf waar je geen of weinig invloed op uit kunt oefenen, denk daarbij aan zaken als ziekte.

Zoek per dag een paar momenten van afleiding, zoals bijvoorbeeld: wandelen, lezen, muziek maken, een vriend of vriendin bellen, een lekkere maaltijd bereiden, enz.

Deel je gedachten met mensen die dichtbij je staan.

Sporten helpt! Tijdens sporten komt het hormoon endorfine vrij. Vooral bij duursporten wordt dit hormoon aangemaakt. Voor een goed gevoel is het belangrijk dat je ongeveer een uur per dag sport.

Natuurlijk zijn er ook situaties waarin je het niet alleen kunt oplossen. Als coach kan ik jou hierin begeleiden. Wil je inzicht in hoe jij jouw piekergedachten de baas kunt worden? Neem dan contact op.27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page