top of page
  • Foto van schrijverMarjan Bruning

Kintsugi


Ieder mens verdient gouden- en krachtlijnen.Kintsugi is een eeuwenoude Japanse techniek om voorwerpen zo te herstellen dat de breuklijnen duidelijk zichtbaar zijn en blijven. De barsten worden niet weggewerkt, maar geaccentueerd met goud. Zo zijn ze goed zichtbaar en krijgt het de aandacht die het verdient.


Deze techniek gaat verder dan het alleen maar repareren van voorwerpen.

Het staat symbool voor genezing en veerkracht. Er wordt aandacht en zorg besteed aan dat wat gebroken is, aan de pijn, een wond, enz. Door het voorwerp op deze manier te behandelen wordt het mooier en krijgt zo meer waarde dan het voorheen had en wordt daarmee ook dierbaarder.

De filosofie is een prachtige metafoor voor een genezings- of herstelproces.


Ieder mens krijgt vroeg of laat te maken met pijn, ziekte, verdriet, verlies, enz

In onze Westerse wereld zijn we geneigd om emoties en gevoelens weg te stoppen. We praten er niet over en het moet al snel een keer klaar zijn. Maar wie bepaalt dat? In welk tempo moet iets genezen? Voor elk mens ligt dit anders.

We plakken een pleister op een bloedende wond, gaan naar de tandarts met kiespijn en raadplegen de fysiotherapeut bij rugklachten. We doen er alles aan om ons beter te voelen. Dit is algemeen geaccepteerd en volkomen logisch dat we actie ondernemen.


Bij mentale en emotionele pijn ligt dit anders. Vaak stellen we (ver)zorg (en) uit en negeren deze pijn. Uit schaamte, uit beperkende overtuigingen, door vastzittende patronen en negatieve gedachten, zetten we niet de stap die zo helend kan zijn.

Herstellen gaat niet vanzelf, dit heeft tijd en aandacht nodig. Sommige littekens blijven, die gaan nooit meer helemaal weg. Het is onderdeel van jouw leven, het maakt wie jij bent, jouw unieke Zelf. Door acceptatie en jouw ‘wonden’ liefdevol, met zorg en aandacht te verzorgen kan herstel plaatsvinden. Dit biedt de kans om anders in het leven te staan en daarmee het leven weer te kunnen omarmen.20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page