top of page
  • Foto van schrijverMarjan Bruning

Doorbraak

Doorbraak


Drie weken geleden kwam een vrouw bij me voor een coachsessie.


Ze vertelt dat ze vaak op de toppen van haar kunnen moet presteren. Ze heeft fijne collega’s, maar durft dit niet te delen. Het zijn collega’s waarmee ze gezellig in de pauze een kopje koffie drinkt, maar over werk gerelateerde zaken wordt niet gesproken. Het lijkt alsof iedereen worstelt met die werkdruk, maar niemand een vuist durft te maken. Ze zegt: “Je weet nooit wat de gevolgen zijn.”

Thuis lijkt er ook weinig ruimte voor gesprek. Met een paar vriendinnen kan ze het wel bespreken, maar daar blijft het bij. Ze geeft aan dat die liever iets gezelligs en positiefs doen. “Joh, gooi het naast je neer, geniet nu en maak er het beste van”

“Heb je iemand met wie je dit wel zou kunnen delen? ”Ze kijkt me wat verdrietig aan. “Nee, ik voel me eigenlijk niet gezien en gehoord, daarom ben ik nu bij jou.” Het lijkt mis te gaan zodra ik mijn verhaal wil doen, het ligt vast aan mij.”

“Hoe was het als kind?” vraag ik. Ze vertelt dat ze moest presteren. Als iets niet lukte, ze vaak uitgelachen werd en met ‘slechte’ cijfers de druk thuis werd opgevoerd. Ik voelde dat ik andere kwaliteiten had. Waar ik goed in was werd niet gezien, daar was geen ruimte voor. Ze vertelt dat ze zich eenzaam voelde en ook faalangstig was. Thuis, op haar zolderkamer deed ze waar ze goed in was.

"Ook nu durf ik niet vrijuit mijn talenten te laten zien, bang voor negatieve reacties, angst dat mijn werk afgewezen wordt." Ze geeft aan een manier te hebben gevonden om zich ervoor af te sluiten.


“Wie ben jij als je je masker afzet en laat zien wie je bent?” Ze kijkt me verschrikt aan “Dan ben ik kwetsbaar.” “Wat kan er gebeuren in die kwetsbaarheid?”


Ik geef haar een opdracht mee. Durf iets te maken en zet het zichtbaar ergens in huis. Ik zie dat dit iets met haar doet. Ze verschiet van kleur en geeft aan dat ze niet weet of ze dit kan. De opdracht wordt iets aangepast. “Vertel niet dat het van jou is en wacht reacties af.”

Vol trots kwam ze deze week bij me. Ze had mooie reacties gekregen en vertelde dat de volgende stap een try-out wordt met vriendinnen. Ze wil een workshop organiseren. Ze heeft in haar kwetsbaarheid haar kracht gevonden.


Wat een kracht om aan de slag te gaan met oude patronen en overtuigingen.

Elke verandering begint met een eerste stap. Dit was een mega stap!

13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page